For a better experience please change your browser to CHROME, FIREFOX, OPERA or Internet Explorer.
Seat i struja – marka pokreće svoju ofenzivu elektromobilnosti

Seat i struja – marka pokreće svoju ofenzivu elektromobilnosti

U okviru jednog od glavnih susreta kada je riječ o automobilskoj industriji marka SEAT predstavlja svoju viziju električne tehnologije primijenjene na tako različita vozila kao što su urbani model s dva sjedala ili CUV (Cross Utility Vehicle, odnosno crossover terensko vozilo) s vrhunskim performansama. To su ujedno dvije komplementarne alternative današnjim potrebama za mobilnošću. Tvrtka prvi put globalno predstavlja svoja dva konceptualna vozila: modele elBorn, prvo 100-% električno vozilo koje se temelji na modularnoj električnoj platformi (MEB) Volkswagen koncerna, i CUPRA Formentor, plug-in hibridni CUV s vrhunskim performansama i DNK-om CUPRA, koji je ujedno prvo vozilo razvijeno specifično za ovu marku. SEAT Minimó također će imati svoje prvo predstavljanje na ženevskom sajmu automobila; on je prediktivan gradski saveznik koji će unijeti revoluciju u segment urbane mikromobilnosti. Svi ovi modeli naglašavaju predanost razvoju održivije mobilnosti ovog poduzeća.

Marka SEAT opremila je sva tri konceptualna vozila tehnologijom hiper povezivosti, među čije se značajke ubrajaju infotainment sustavi s upravljanjem glasovnim naredbama. Ove je koncepte poduzeće razvijalo u posljednjih nekoliko godina i ona su marku SEAT učinila tržišnim predvodnikom kada je riječ o povezivosti. Elektrifikacija, povezivost i mikromobilnost te rekordna prodaja i financijski rezultati glavne su prednosti koje SEAT čine poduzećem sa svijetlom budućnošću. Nakon tri uzastopne godine rasta i bilježenja povijesnog rekorda u 2018. godini Seat je pokazao
tri noviteta i načelno s porukom da ovo poduzeće nikada nije bilo tako konkurentno kao što je danas te da će nastavljati biti snažno kako sutra tako i u bližoj te daljoj budućnosti. Marka SEAT probila je financijske i prodajne rekorde tijekom posljednjih nekoliko godina, čime se proširila i uspostavila kao jedan od najbrže rastućih europskih proizvođača automobila. Nakon što je 2018. godinu završila s najvećim prodajnim rezultatom u svojoj povijesti (517 600 vozila; +10,5 %), marka i dalje održava dvoznamenkasti rast tijekom prvih dvaju mjeseci 2019. godine (88 900; +12,8 %).

Konceptualno vozilo el-Born prvi je model koji je marka SEAT razvila kao električno vozilo, a na tržišta će se uvesti tijekom 2020. godine. SEAT će biti druga marka Volkswagen koncerna koja će proizvoditi vozilo na modularnoj električnoj platformi MEB. Istovremeno će nova generacija proizvoda temeljenih na najnaprednijoj električnoj tehnologiji i tehnologiji povezivosti silaziti s njezinih proizvodnih traka. Prvo 100% električno vozilo marke SEAT dizajnirat će se i razvijati u Barceloni te proizvoditi u tvornici koncerna u Zwickauu u Njemačkoj. Model el-Born naziv je dobio po jednoj od najamblematskijih četvrti Barcelone, koja je bila izvor nadahnuća za dizajnere i inženjere marke SEAT. Oni su kreirali sportsko vozilo opremljeno najnaprednijom električnom tehnologijom. S dosegom do 420 km u stvarnim uvjetima vožnje na temelju WLTP ciklusa vožnje i sa 62 kWh iz paketa baterija koji pršti od energije, ovo je vozilo spremno voziti izvan gradskih granica. A s kompatibilnošću s do 100 kW punjenja istosmjernom strujom (DC) s turbopunjačem baterija se može napuniti od 0 do 80 % za svega 47 minuta.

Nakon punih godinu dana tijekom kojih je funkcionirala kao nezavisna marka, otkriva se konceptualno vozilo Formentor, prvi model koji će se specifično razvijati za marku CUPRA. Ovaj CUV sadrži sve značajke karaktera marke kao što je CUPRA – jedinstvenost, sofisticiranost i performanse. Ovo će se vozilo uvesti na tržišta tijekom 2020. godine, a svoj naziv zahvaljuje rtu Formentoru, jednom od najljepših, najdivljijih i, stoga, najekskluzivnijih rtova na otoku Mallorca. To je ujedno ime koje podsjeća na moć, snagu i sigurnost. S vozilom Formentor, najemotivnijim i tehnološki gledano najnaprednijim modelom marke, CUPRA slavi svoju prvi obljetnicu u punom sjaju tako što prodire u novi segment te integrira inovativni plug-in hibridni motor s vrhunskim performansama. Formentor čini korak naprijed prema elektrifikaciji i predstavlja smjer dizajna budućih modela marke CUPRA.
Nakon uspješne prve godine na tržištu, s prodajom 14.400 vozila i bilježenjem rasta od 40 %, marka CUPRA kreće vlastitim putom. Tijekom prvih dvaju mjeseci 2019. godine marka je povećala prodaju za 101,4 % s ukupno 3.600 vozila. CUPRA pokreće mrežu 280 specijaliziranih točki prodaje diljem svijeta te je uspostavila cilj udvostručenja svoje prodaje tijekom sljedećih triju do pet godina.

S modelom Minimó marka SEAT čini korak naprijed u oblikovanju budućnosti mikromobilnosti. Model Minimó, koji je prošli tjedan predstavljen na Sajmu mobilnih tehnologija Mobile World Congress (MWC) u Barceloni, objedinjuje sve prednosti automobila i motocikla. Ovo električno konceptualno vozilo osigurava vrhunsku mogućnost rukovanja i jednostavno parkiranje te pruža kako udobnost i sigurnost vozila tako i agilnost prometala na dva kotača. Ono ujedno predstavlja sljedeći korak u strategiji urbane mikromobilnosti marke SEAT i proširuje ekosustav jednostavne mobilnosti koji marka iz Barcelone promiče. Poduzeće želi saslušati prijedloge građana i institucija kako bi na temelju njih unaprijedilo svoj konceptualni model.
Naziv Minimó slovi za minimalnu veličinu i maksimalnu mobilnost. Ovo je vozilo dizajnirano s obraćanjem pozornosti na buduće potrebe gradova u kojima će se vozilima rukovati na svega nekoliko platformi za mobilnost. Zato je ono opremljeno sustavom zamjene baterija koji omogućuje potpuno punjenje vozila za svega nekoliko minuta te doseg od 100 km.

Namještanje vozila može se prilagoditi putem smartphonea u skladu s korisničkim profilom, a ono je također opremljeno 5G povezivošću, Googleovom potporom za glasovne naredbe i digitalnim ključem za besprijekoran digitalni doživljaj. 5G tehnologija ubuduće će biti ključ za automobilski sektor. SEAT sudjeluje u okviru Mobile 5G Barcelona, projekta čiji je cilj promicati ovaj grad kao jednu od glavnih europskih prijestolnica 5G tehnologije. U ovomu su kontekstu poduzeća SEAT i Telefónica na MWC-u lansirali pilotni projekt 5G Connected Car, prvi koji će se provesti na gradskim cestama diljem Europe u svrhu pokazivanja kako vozilo komunicira s okolnom infrastrukturom i drugim vozilima. Ovaj projekt ujedno predstavlja prvu fazu za razvoj kooperativne, autonomne vožnje.

Davor Kindy

Foto: Seat

www.automania.hr

Top